Langaton ja viihtyisä oppimisympäristö

Fyysisellä oppimisympäristöllä on valtava merkitys. Useimmissa killoissa etsitään oppilaitoksessakin oikean työpaikan tuntua niin työskentely-ympäristössä kuin tekemisessäkin. Viihtyisyyttä ja toiminnan sujuvuuttta pidetään tärkeänä kuten työpaikoillakin.

Mobiililaitteet saavat olla esillä opiskellessa, kunhan niitä käytetään opiskeluun - tauko on eri asia. Opiskelijoille on toistaiseksi ollut tarpeen näyttää, että mobiililaitetta voidaan käyttää muuhunkin kuin viihteeseen.

Koska oppimisprosessissa hyödynnetään paljon some-välineitä, mobiililaitteet ja pääsy internetiin ovat keskiössä. IT-ratkaisuilla pyritään helpottamaan opiskelijan toimintaa. Lukuvuoden 2013-14 aikana on tarkoitus luoda kuvaus siitä, mitä laitteita oppilaitoksen on hyvä tarjota opiskelijoille ja kuinka paljon opiskelijat voivat hyödyntää omia laitteitaan.

Opettajalla on ohjaamista varten hyvä olla älypuhelin, jossa on rajoittamaton datapaketti. Ryhmän käytössä on hyvä olla ainakin muutama tabletti, joilla on pääsy langattoman lähiverkon (wlan) kautta internetiin. Älypuhelinta voi käyttää internet-yhteyden luomiseen oppilaitoksen ulkopuolella.

Tulevaisuudessa siintää jo aika, jolloin varsinaisia tietokoneita ei tarvita monillakaan aloilla. Älypuhelimen, tabletin ja näppäimistön (tai puheohjauksen..) sekä tarvittaessa suurempien näyttöjen avulla hoidetaan samat asiat kuin tällä hetkellä tietokoneella.


Kuva: iPadin näytön kuva saadaan AppleTV:n avulla heijastettua seinälle langattomasti. Tilassa olevien muidenkin mobiililaitteiden näytön kuvat voidaan heijastaa seinälle, jolloin opiskelija voi esim. esitellä oman tuotoksensa omalta paikaltaan. Käytännössä mobiililaitteen käyttäjä kytkee laitteensa langattomasti AppleTV:n kanssa samaan wlan-verkkoon sekä aloittaa ja lopettaa itse heijastamisen.
Ammattiopisto Tavastiassa jokaisella AppleTV:llä on oma wlan-verkko.


Opiskelu tapahtuu useilla aloilla työsalissa. Teorianurkkaus tai työsalin yhteydessä oleva luokkatila helpottaa käytännön työn ja teorian yhdistämistä.

Tulossa myöhemmin:
Matkailun oppimisympäristö
Keikkailun tilat / Sini-Sofia Näreisen opinnäyte SSKKY:ssä 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti